Завдяки референдуму в Нідерландах можна змінити асоціацію на свою користь – експерт

Вівторок, 12 квітня 2016, 09:53

Після референдуму в Нідерландах для України виникає можливість отримати користь від змін Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це у своєму матеріалі на "Європейській правді" написав уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі Тарас Качка.

Він наголосив, що Угода має постійно змінюватися, аби досягти поставленої перед нею мети – політична асоціація і економічна інтеграція. Тому результати референдуму відкривають можливість змін Угоди, які були б вигідні Україні,  "адже ми тоді зможемо говорити про сильнішу співпрацю в реалізації внутрішніх перетворень, утвердження демократії і верховенства права, боротьбі з корупцією".

"Нам активно треба наголошувати представникам Нідерландів в двосторонніх органах, що ми відкриті для співпраці з метою подолання найголовніших упереджень щодо України. І пропонувати реагувати на них в документах, які мають схвалюватися на виконання Угоди", - зазначив Тарас Качка.

Зміни до асоціації допомогли б і подальшій лібералізації торгівлі, вважає експерт. Йдеться, зокрема, про питання збільшення тарифних квот, скорочення перехідних періодів повної лібералізації, усунення нетарифних бар’єрів, зменшення винятків зі свободи надавати послуги тощо.

"Більша лібералізація торгівлі цікавить і європейський бізнес (не лише в частині продажу свої продукції в Україну, а й в частині закупівлі українських товарів)", - вважає він.

Водночас, нагадує експерт, під час референдуму було більше питань до політичної частини угоди, і найчутливішим питанням були перспективи вступу України до ЄС.

"Як один з варіантів, можна було б зафіксувати, що головним горизонтом інтеграції України у внутрішній ринок ЄС є приєднання до Європейського економічного простору", - пропонує Тарас Качка.

За його словами, це дозволяє повністю інтегруватися у внутрішній ринок ЄС, але чітко виносить питання членства в суто політичну площину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.