Торговий представник України: від ЄС йдуть сигнали, що ми порушуємо угоду про асоціацію

Четвер, 14 квітня 2016, 08:40

Є чітки сигнали з боку ЄС щодо порушення Україною своїх зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала торговий представник України Наталія Микольська за результатами Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі.

"Було багато позитиву, але й чіткі сигнали негативу щодо невиконання/порушення Україною (саме Україною, а не урядом) своїх зобов'язань за Угодою про асоціацією" - написала вона.

Одним з таких сигналів є реакція з боку ЄС на мораторій на експорт лісу-кругляку.

Як заявив раніше керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж, заборона на експорт необробленого дерева з України суперечить принципам вільної торгівлі, і є яскравим прикладом старих традицій ведення бізнесу в Україні, яких не повинно бути сьогодні.

"Нам давно була відома ця позиція і ми давно ведемо діалог з Єврокомісією з цього питання" - наголосила Наталія Микольська.

Вона заявила, що Мінекономрозвитку був проти цього законопроекту і цю позицію підтримав Кабмін. 

"Усвідомлюючи це, після консультацій з галуззю, профільними 
органами, Мінекономрозвитку спільно з Better Regulation Delivery Office розробило законопроект про скасування мораторію" - сказала торговий представник.

"Я дуже сподіваюсь, що колеги у Верховній Раді підтримають цей законопроект і ми зможемо розпочати діалог з ЄС щодо лібералізаціі доступу на їх ринок нашої переробної продукції з деревини" - заявила вона.

Мораторій було прийнято минулого року з метою захистити українських виробників, оскільки більшість сировини традиційно йшла на експорт.

Та від початку було зрозуміло, що така норма порушує як умови членства України в СОТ, так і положення Угоди про асоціацію з ЄС.

Детальніше читайте у статті - "Лісу бути? Чому Кабмін хоче скасувати мораторій на експорт деревини"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.