Прем’єр Канади зробив заяву з нагоди річниці геноциду вірмен

Субота, 23 квітня 2016, 12:38

У зв'язку з 101-ю річницею геноциду вірмен прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо зробив заяву.

Заяву було направлено вірмено-канадському товариству.

"У цей день ми відзначаємо 101-шу річницю трагічної загибелі вірменського населення в останні дні існування Османської імперії в 1915 році" - йдеться у заяві.

Трюдо нагадав, що Сенат Канади і Палата Громад ухвалили резолюції, в яких визнали ці події геноцидом.

"Ми бережемо пам'ять про тих, які втратили життя, а також тих, хто страждав через наслідки геноциду, і висловлюємо глибоку повагу їхнім нащадкам, в тому числі і тим, які сьогодні вважають Канаду своїм домом" - заявив прем'єр.

"Ніколи не забуваючи уроків історії, ми повинні також пам'ятати, що несправедливості минулого не служать нашій батьківщині, якщо вони роз'єднують нас. Канадці – різного походження і віросповідання, єдині в питанні плюралізму, у підтвердженні спільної відповідальності за права людини і різноманітність цінностей", - наголосив він.

Як відомо, Європейський парламент закликав Туреччину визнати геноцидом переслідування вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках, що має покласти початок "щирому примиренню".

Водночас, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганес Ган заявив, що агресивна позиція Туреччини щодо європейських країн у питанні визнання геноциду вірмен ускладнить амбіції Анкари щодо вступу до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.