США розмістять 12 винищувачів F-15 на базі в Ісландії

Понеділок, 4 квітня 2016, 10:59

Сполучені Штати розгорнуть 12 винищувачів F-15C Eagles і близько 350 льотчиків в Ісландії та Нідерландах.

Про це повідомляє CNN.

Підрозділи ВВС США із 131-ї ескадрильї, яка базується у штаті Массачусетс і льотчики 194-ї ескадрильї із Каліфорнії підтримуватимуть місії спостереження за повітряним простором НАТО в Ісландії та проводитимуть льотну підготовку в Нідерландах.

США мають авіабазу в ісландському Кефлавіку, яка під час "холодної війни", мала ключове значення через своє ключове стратегічне розташування в центрі Атлантики. База була закрита в 2006 році, проте влада Ісландії зберегла її в робочому стані.

"Збільшення кількості російських патрулів з винищувачами, бомбардувальниками і підводними човнами на півночі Атлантики привернули увагу до регіону і підняли питання про необхідність присутності Альянсу в регіоні", - заявив Магнус Норденман, голова Трансатлантичної ініціативи в сфері безпеки Атлантичної ради.

Раніше повідомлялося, що Військово-морський флот США має намір повернутися на базу в Ісландії, яка використовувалася за часів "холодної" війни для  полювання на російські підводні човни.

Заснована у 1951 році база має стратегічне розташування на півдорозі між містами східного узбережжя США і Європою, що робить її  ідеальним для патрулювання в холодних водах між Гренландією, Ісландією та Великою Британією.

Нагадаємо, у лютому США заявили, що відправлять шість літаків F-15S у Фінлянді. в рамках операції Atlantic, яку американці почали в 2014 році, щоб заспокоїти союзників по НАТО після російської військової інтервенції на Україні. Ці літаки планується розгорнути в наступному місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.