Флот США відновить авіабазу в Ісландії для стеження за субмаринами РФ

П'ятниця, 12 лютого 2016, 12:21

Військово-морський флот США має намір повернутися на базу в Ісландії, яка використовувалася за часів "холодної" війни для  полювання на російські підводні човни.

Про це повідомляє military.com.

Командування просить Пентагон виділити кошти для оновлення ангара для літаків на базі в Кефлавіку. На базі планують розмістити протичовновий літак P-8 Poseidon, який прийдуть на зміну літакам P-3 Orion, які колись розміщалися в Ісландії.

На базі у Кефлавіку до закриття в 2006 році розміщувалися до 2500 військовослужбовців, які обслуговували літаки ВПС та флоту США.

ВМФ США зараз регулярно відправляє P-3 Orion у Кефлавік зі своєї авіабази на Сицилії для стеження за російськими підводними човнами в Північній Атлантиці. P-8 Poseidon виконуватимуть таку ж роль, як тільки ангар для літаків приведуть у відповідність до вимог обслуговування.

Літак P-8 Poseidon 

Активність російських підводних човнів в останні місяці значно зросла в Північній Атлантиці. Російські субмарини були неодноразово помічені біля берегів Великої Британії, а також Норвегії та Фінляндії у минулому році.

Заступник міністра оборони США у вересні минулого року відвідував Кефлавік. Ісландські ЗМІ повідомили, що він підняв питання про можливість повторного відкриття бази.

За словами співрозмовників видання, зараз ВМФ зацікавлений тільки в розгортанні морських патрульних літаків на короткі проміжки часу, по мірі необхідності.

 ВМФ в кінцевому рахунку може організувати регулярні патрулювання на базу на ротаційній основі, за прикладом морської патрульної поліції на базі італійській базі в Сігонелла, де ескадрилій змінюються кожні шість місяців.

Заснована у 1951 році база має стратегічне розташування на півдорозі між містами східного узбережжя США і Європою, що робить її  ідеальним для патрулювання в холодних водах між Гренландією, Ісландією та Великою Британією.

Ісландський уряд зберіг ангари бази у робочому стані. Ісландія - член НАТО, але не має власних збройних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.