У Німеччині двох іранців звинувачують у шпигунстві

Субота, 9 квітня 2016, 09:15

Федеральна прокуратура Німеччини звинуватила у шпигунстві двох іранців, які, за даними правоохоронних органів, вели стеження за своїми співвітчизниками у ФРН та інших країнах Євросоюзу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Звинувачення були висунуті ще в березні 2016 року.

За даними прокуратури, з 2013-2014 років обвинувачені співпрацювали з одною з іранських розвідслужб, збираючи інформацію про членів ліво орієнтованої Організації моджахедів іранського народу (MEK) і Національної ради опору Ірану (NCRI). Обидва в минулому самі були членами МЕК. Один з них був затриманий в жовтні 2015 року і з тих пір перебуває в попередньому ув'язненні.

Так звані "народні моджахеди" в 1970-х роках брали участь в поваленні шахського режиму, але згодом почали збройну боротьбу проти ісламської республіки, створеної аятоллою Хомейні. У 2009 році ЄС, а в 2012 році США викреслили MEK зі списку терористичних організацій.

Організація NCRI на початку 2000-х років зробила надбанням світової спільноти відомості про іранську секретну програми збагачення урану, а також про те, що Іран має в своєму розпорядженні реактори на важкій воді, необхідні для збагачення збройового плутонію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.