Прокурори Люксембурга вимагають 18 місяців тюрми обвинуваченим у справі LuxLeaks

Середа, 11 травня 2016, 09:43

Прокурори Люксембурга вимагають 18-місячного тюремного ув'язнення для двох інформаторів, звинувачених у витоку тисяч конфіденційних документів, у так званій справі LuxLeaks.

Про це повідомляє ВВС.

Двох колишніх співробітників аудиторської фірми PricewaterhouseCoopers звинувачують у тому, що вони передали конфіденційні фінансові документи журналісту Едуарду Перрену, якому тепер загрожує штраф.

Документи показали, що Люксембург надає величезні податкові пільги для міжнародних компаній, включаючи Apple, IKEA і Pepsi.

Судовий процес розпочався два тижні тому, і вердикт очікується не раніше середини червня.

За версією звинувачення, дії двох обвинувачених можна кваліфікувати як крадіжку, так як вони порушили угоду про конфіденційність у їхньому трудовому договорі з PricewaterhouseCoopers.

У справі LuxLeaks виявилися замішані 340 найбільших національних і транснаціональних компаній всього світу. Вважається, що при підтримці люксембурзької влади, вони створили складну схему ухилення від податків, скорочуючи в деяких випадках виплати всього до 1%.

Тінь скандалу впала і на голову Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, який свого часу був міністром фінансів та прем'єр-міністром Люксембургу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.