Ердоган не планує виконувати останні вимоги ЄС для безвізового режиму

П'ятниця, 6 травня 2016, 16:37

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував вимоги ЄС щодо зміни турецького антитерористичного законодавства, які є умовою для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

Про це він заявив у своєму телевізійному зверненні, повідомляє Reuters.

За його словами, ЄС безпідставно наполягає на законодавчих змінах при тому, що Туреччина постійно перебуває під загрозою нової терористичної атаки.

"В той час як Туреччина з усіх боків піддається прямим або опосередкованим атак терористичних організацій та їх посібників, ЄС вимагає від нас змінити "Закон про боротьбу з тероризмом", - цитує Ердогана агенція Anadolu.

Президент Туреччини також нагадав про скандал, пов'язаний з наметом курдів під стінами Європарламенту, який ті виставили під час саміту ЄС-Туреччина.

"Чому ж ви спочатку не міняєте власну свідомість, яка допускає ймовірність встановлення намету терористів біля будівлі Європарламенту? Ви будете дозволяти терористам розбивати намети, створювати їм умови, а потім заявити, що робите це у відповідності з вимогами демократії", - обурився Ердоган.

"Ми будемо (щодо антитерористичного законодавства) йти своїм шляхом, ви (Європа) йдіть своїм", - резюмував президент Туреччини.

Така позиція президента Туреччини, швидше за все, стане черговою перешкодою на шляху укладення угоди щодо лібералізації візового режиму Туреччини з ЄС.

Нагадаємо, Європейська комісія у середу висунула законодавчу пропозицію Європейському парламенту та Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян Туреччини.

Водночас в ЄК наголосили на тому, що Туреччина все ще повинна виконати 5 пунктів дорожньої карти до кінця червня.

У них, зокрема, йдеться й про зміни до антитерористичного законодавства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.