ЄС: умови для проведення чесних виборів у Македонії не створені

Вівторок, 17 травня 2016, 14:12

ЄС наразі не бачить умов для проведення чесних дострокових виборів, які мають відбутися у Македонії.

Про це заявила представник Єврокомісії Майя Коч’янчич під час щоденного брифінгу у Брюсселі.

За її словами, поточна політична ситуація у країні веде її в бік від її євроатлантичних прагнень.

"Ряд партій не подали заявку для участі у виборах до Державної виборчої комісії до крайнього терміну подачі. У світлі цього ми не бачимо, що створені мінімальні умови для забезпечення чесних виборів 5 червня, результати яких були б визнані міжнародною спільнотою" - сказала Коч'янчич.

Вона нагадала, що необхідними умовами для проведення виборів є усунення неточностей у списках виборців, збалансованість медіа, розслідування випадків залякування виборців.

"Цього не було зроблено. Ми вважаємо, що в таких умовах будь-який уряд, що прийде до влади в результаті виборів, в яких не братимуть три з чотирьох найбільших політичних партій, не буде вартим довіри партнером для міжнародної спільноти" - заявила представниця Єврокомісії.

У зв’язку з цим вона закликала політичних лідерів Македонії "вжити вирішальних кроків" щодо врегулювання ситуації в рамках існуючих домовленостей.

Коч’янчич поклала відповідальність на всі сторони політичного процесу Македонії за повернення країни на євроатлантичний шлях.

Слід зазначити, що Державна виборча комісія Македонії наполягає на тому, що умови для проведення виборів у країни існують.

Наразі для участі у виборах зареєструвалася лише одна політична сила – правляча VMRO DPMNE колишнього прем’єра Ніколи Груєвського.

У VMRO DPMNE кажуть, що умов плюралізму дотримано, оскільки їх політична сила є коаліцією з 20 партій.

В той же час опозиція – Соціал-демократична партія, Демократична партія албанців, Демократичний союз за демократію відмовилися від реєстрації для участі у виборах, оскільки, на їх переконання, умови для виборів не виконані і їх не можна проводити 5 червня.

Слід зазначити, що дострокові вибори у Македонії були спочатку призначені на 24 квітня, однак через незабезпечення необхідних умов були перенесені на 5 червня. При цьому наразі парламент країни розпущено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.