Прем’єр Чорногорії не виключив референдум про вступ до НАТО, рішення за парламентом

Четвер, 19 травня 2016, 16:40

Уряд Чорногорії, що підписав договір про приєднання до НАТО, не вважає за потрібне проводити референдум про вступ країни до альянсу, однак не виключає імовірність його проведення.

Про це заявив прем’єр Чорногорії Міло Джуканович на прес-конференції після підписання документу в штаб-квартирі НАТО, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Джуканович спростував твердження російських журналістів, які ставили питання, про те, що країна зобов’язана проводити такий референдум.

"Конституція каже, що парламент може призначити референдум. Це його право, а не обов’язок", - пояснив він.

Прем’єр вважає, що у разі проведення референдуму ідея вступу до альянсу буде підтримана населенням.

"Я не вважаю, що це  (проведення референдуму) є ключовим питанням, адже є соцопитування, і прибічників членства на 8-9% більше, аніж тих, хто проти. І кількість тих, хто підтримує, зростає. Тому якби референдум був проведений сьогодні, ми би отримали підтримку", - заявив він.

Необхідно додати, що насправді ситуація не настільки однозначна; нещодавні опитування давали більше голосів противників вступу до альянсу.

Поза тим, референдум не буде оголошений до обранні нового склад парламенту. Джуканович зазначив, що рішення про референдум буде ухвалювати новий склад парламенту. Парламентські вибори мають пройти в країні не пізніше жовтня 2016 року.

Як повідомляла "Європейська правда", протокол про приєднання Чорногорії до НАТО був підписаний в четвер у Брюсселі міністрами закордонних справ країн-членів Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.