Реформа енергосектору в Україні "поставлена з ніг на голову" - енергетичне співтовариство

Вівторок, 24 травня 2016, 14:30

Реформування сфери енергоефективнсоті в Україні відбувається непослідовно і всупереч приниципам Енергетичного Співтовариства, до якого входить Україна.

Про це пише у своїй колонці для "НВ-Бизнес" голова секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Коп.

"Процес реформ (сфери енергоефективності) в Україні перевернутий з ніг на голову. Це єдина країна-член, яка не адаптувала базову Директиву про ефективне кінцеве використання енергії та енергетичних послуг (2006/32), крайній термін транспозиції якої закінчився в грудні 2011 року. Ця рамкова Директива служить основою, на якій базуються інші ініціативи", – пише експерт.

За його словами "Україна вирішила пропустити цю сходинку … і перейти до іншого, більш складного законодавства".

Янез Коп підкреслив, що секретаріат Енергетичного Співтовариства вирішив підти на зустріч Україні і не ініціювати процедуру розгляду проти України у зв'язку з невиконанням зобов'язань по транспозиції Директиви 2006/32, а запропонував Україні стати першою країною-членом, що здійснить транспозицію Директиви з енергоефективності, яка більш досконала ніж Директива про ефективне кінцеве використання енергії та енергетичних послуг.

"Щоб дати старт процесу, секретаріат запросив українських експертів … для того, щоб підготувати законопроект, який до кінця зустрічі був недалекий від фінальної версії. Це було в червні минулого року", – продовжив Коп.

Тоді українська влада пообіцяла обговорити законопроект і надати  додаткові коментарі до серпня 2015 року, проте Україна не дотрималася своєї обіцянки.

"По закінченні практично року, вони (українська влада) не змогли  нічого направити по суті", – відзначє він.

"Створюється враження, що опір української влади ухваленню законодавства пов'язаного з енергоефективністю і, таким чином, не дотримання міжнародних зобов'язань держави, є результатом лобістських зусиль промисловості", - резюмує голова секретаріату співтовариства. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.