ЄС може зібрати до 40 млрд євро на енергоефективність?

П'ятниця, 4 липня 2014, 09:14

Європейський грошовий пул структурного фінансування проектів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії зріс, за оцінками, на 40%, до 38-40 млрд євро і може бути використаний для досягнення угоди щодо цілей з "чистої" енергетики до 2030 року зі стурбованими щодо економічних показників країнами-членами ЄС зі Східної Європи, повідомляє "Українська енергетика".

Пол Ходсон, голова підрозділу ЄС з енергетичної ефективності, заявив, що нове фінансування "дуже обнадіює та може ще зрости", бо більше країн-членів оголосили про внески до портфелів.

Мінімум 23 млрд євро інвестицій в енергоефективність, відновлювані джерела енергії та сталий міський транспорт були обіцяні в заяві про Фонд політики зближення ЄС на початку року.

Однак через те, що країни-члени надали більші внески, ніж очікувалося, є більше грошей для того, щоб привабити інвестиції у співвідношенні приблизно 3 євро з приватного сектору на кожне витрачене євро.

Як зазначив виданню EurActiv Матьє Фічтер, співробітник з питань політики директорату ЄС з регіональної політики, це може бути стимулом для східноєвропейських країн, що дозволить легше прийняти в жовтні запропонований Комісією енергетичний та кліматичний пакет до 2030 року.

"Ми знаємо, що виклик до 2030 року означає для багатьох країн-членів. Існує потреба в значних додаткових інвестиціях і велика частина з того, що ми надамо в наступні сім років, допоможе їм фінансувати принаймні частину того, що вони матимуть робити", - зазначив він. 

Більша частина з 11 млрд євро структурних фондів для чистої енергетики в бюджеті 2007-2013 року була використана новими країнами-членами ЄС зі східної Європи, сказав Фічтер.

Коли на жовтневому саміті ЄС почнуться переговори, "ми скажемо їм, що будуть нові цілі до 2030 року та є мета до 2050 року декарбонізувати наші економіки, а інвестиції з коштів зближення в наступні сім років будуть на наступні десятиліття", додав чиновник.

Заходи з енергоефективності, зокрема для домоволодінь та малого і середнього бізнесу, як очікується, будуть першим пріоритетом для фінансування для витрат ЄС з акцентом на переобладнання житлових будинків та енергоефективну модернізацію громадських будівель. Також запланована нова позика на модернізацію будівель.

Одразу за цими заходами йтиме діяльність щодо міських транспортних схем - облаштування велосипедних доріжок та трамвайних колій з доступною підтримкою для відновлюваної енергетики. Велика кількість проектів, як очікується, буде схвалена до кінця року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.