ЄС позивається до Австрії та Польщі через енергоефективність та попереджає Румунію про газовий ринок

П'ятниця, 11 липня 2014, 15:30

Австрії та Польщі загрожує штраф за неспроможність імплементувати законодавство ЄС про поліпшення енергоефективності будівель, заявив виконавчий орган ЄС.

Про це повідомляє "Українська енергетика".

Європейська комісія просить Суд Європейського Союзу в Люксембурзі застосувати штраф у 96 720 євро до Польщі та 39 593 євро до Австрії за кожен день невідповідності законодавству ЄС.

В Директиві ЄС йдеться про те, що країни-члени мають створити та застосувати вимоги до енергетичної ефективності всіх будівель, забезпечити сертифікацію енергоефективності будівель та вимагати регулярної перевірки систем опалення та кондиціонування.

Директива, яка мала бути транспонована в національне законодавство до липня 2012 року, також говорить про те, що країни-члени повинні забезпечити, щоб до 2021 року всі нові будівлі мали енергетичне споживання, близьке до нуля, тобто вони мають використовувати приблизно той самий обсяг енергії, який створюють.

Комісія просила застосувати подібні штрафи до Бельгії та Фінляндії в квітні, а також вивчає ситуацію в Словенії, Нідерландах, Люксембурзі, Італії та Чехії.

Окрім того, Європейська комісія заявила, що Румунія має відповідати регулюванням ЄС в п’яти галузях, включно з експортом природного газу, та попередила, що може почати процедури про порушення, якщо країна не виправить законодавство.

Комісія закликала Румунію прибрати бар’єри щодо експорту газу. Місцевих видобувників змушують продавати паливо в основному на внутрішньому ринку та передавати транзакції з газом на попередній контроль і затвердження до органів влади.

Країна має протягом двох місяців відповісти ЄС або ризикує отримати позов до Суду Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.