6 червня до України прибуде міністр економіки Молдови

Середа, 25 травня 2016, 11:12

6 червня відбудеться візит до України Октавіана Калмика, віце-прем’єра, міністра економіки Молдови, яка ввела квоти і мита на окремі українські товари.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Українська сторона сподівається на те, що спільне рішення буде знайдене під час двосторонніх зустрічей у Києві" - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що українська делегація взяла участь у двосторонніх консультаціях на рівні експертів у зв’язку з вилученням Молдовою окремих видів української продукції з режиму вільної торгівлі, а також запровадженням квот та імпортного мита. 

У ході засідання було доведено позицію української сторони щодо неправомірності та необґрунтованості дій Молдови  у зв’язку із запровадженням цих заходів.

"Дії Молдови суперечать проєвропейським ідеям і принципам і  розглядаються нами як недружні та дискримінаційні. Наші експортери потерпають від мільйонних збитків. Тому ми залишаємо за собою право застосувати заходи у відповідь, що, зважаючи на структуру та обсяги молдовського експорту до України, завдасть ще більших збитків молдовським експортерам та іншим галузям економіки Молдови", - підкреслила торговий представник України Наталія Микольська.

Як повідомлялося, 13 травня в Молдові набула чинності постанова про обмеження імпорту українських товарів.

Наприкінці квітня уряд Молдови запровадив захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва.

На зазначену продукцію будуть встановлені квоти, а на ввіз товару понад квот — захисні мита. 

Введення квот в уряді Молдови пояснили запитом з боку місцевих виробників. У пояснювальній записці також йдеться, що в минулому році обсяг імпорту української молочної продукції (сметани, кефіру, йогуртів) виріс в 1,5 рази, м'ясної продукції — в 14 разів, а цементу — в шість разів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.