Париж і Берлін готують новий план для ЄС через референдум у Британії - ЗМІ

П'ятниця, 27 травня 2016, 19:33

Франція і Німеччина готують спільний план щодо майбутнього Євросоюзу після референдуму у Великій Британії, незалежно від того, чи вирішать британці піти з ЄС, чи залишаться у союзі.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на власні джерела.

У той час як ЄС наполягає, що немає ніякого "плану Б", офіційні особи з низки ключових країн, зокрема Франції, Німеччини та Італії зустрілися в понеділок у Брюсселі для обговорення можливих наслідків голосування. До них приєднався головний помічник шефа Єврокомісії Жан-Клод Юнкера, Мартін Зельмайр.

За словами одного із співрозмовників, на зустрічі не було "глибокого обговорення наслідків" голосування для ЄС.

"Темою було в основному комункації, а саме те, що буде офіційно сказано, хто і яким чином, залежно від того, як завершиться референдум", - сказав він.

Німецький уряд відмовився коментувати зустріч. "Я не можу підтвердити або заперечити що-небудь – якщо це  були конфіденційні зустрічі, то вони конфіденційні", - сказав прес-секретар уряду Ханс-Георг Штрайтер.

Одне дипломатичне джерело повідомило, що Берлін і Париж почали обговорювати спільний план, не вдаючись у подробиці змісту.

"Ми повинні мати політичне послання, метод, календар," додав ще один високопоставлений європейський чиновник, назвавши його "франко-німецькою ініціативою" та "політичною дискусією щодо цінностей і історичного контексту Європи".

Цей план буде включати в себе питання безпеки, але також і з питань "молоді" з огляду на високий рівень безробіття серед молоді в ЄС. Він також не обмежуватиметься 19 країнами єврозони.

Більш детальна інформація може з'явитися в неділю після того, як президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрічаються в Вердені на сході Франції, щоб відзначити сторіччя з дня однієї з найкривавіших битв Першої світової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.