Європейські країни НАТО збільшують оборонні витрати вперше за 10 років - Столтенберг

Вівторок, 31 травня 2016, 12:28

Оборонні витрати країн-членів НАТО в Європі мають тенденцію до зростання вперше за майже десять років.

Про це в інтервʼю Financial Times розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Видання відзначає, що цифри витрат на оборону, які показують країни НАТО у Європі, свідчать про значну занепокоєність з приводу російської агресії і кризи мігрантів у Середземному морі.

"Прогноз на 2016 рік вказує на те, що саме цей рік стане першим роком з збільшенням витрат на оборону серед європейських країн НАТО вперше за багато років", - сказав Столтенберг.

Єнс Столтенберг наголосив також, що вихід Британії з ЄС може прискорити процес зростання оборонних витрат у країнах Європи, адже саме Британія є наріжним каменем безпеки для Європи.

"Велика Британія є одним з головних безпекових елементів у структур забезпечення обороноздатності НАТО, ця країна має найбільші витрати (серед європейських членів НАТО) на оборону, у неї  найбільші інвестиції в оборону… Країна посідає друге місце в НАТО за витратами на оборону після США… Сильна Британія є надважливим елементом для єдності та стабільності Європи", - сказав Столтенберг.

Видання відзначає, що минулого року європейські союзники по НАТО витратили 253 млрд доларів на оборону, тоді як США витратили 618 млрд доларів. Прогнозується, що цього року європейські союзники по НАТО витратять на $100 млрд більше для фінансування своїх оборонних витрат.

В інтервʼю виданню Столтенберг також розповів, що витрати Європи на оборону постійно знижувалися з 2008 року, коли вони становили до 1,7% ВВП. Як відомо, в період з 1985 по 1989 роки європейські країни НАТО витрачали на військові потреби 3,1% ВВП.

Наразі НАТО не наводить точних цифр витрат європейських країн на оборону в 2016 році, так як дані, отримані ним від союзників, є попередніми і носять конфіденційний характер.

За даними видання, отриманими з офіційних джерел в окремих європейських державах, найбільш суттєве збільшення витрат очікується у країнах Балтії: Латвія збільшить оборонний бюджет у поточному році майже на 60%, Литва - на 35%, Естонія - на 9%. На 9% зростуть витрати на оборону і в Польщі.

Раніше повідомлялося, що, за словами Столтенберга, НАТО посилить свою присутність у Польщі після саміту, який відбудеться у Варшаві у липні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.