Суд ЄС виправдав заборону хіджабу на робочому місці

Середа, 1 червня 2016, 16:39

Суд ЄС прийшов до висновку, згідно з яким роботодавець може заборонити носіння хіджабу на робочому місці.

Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті суду.

"Якщо заборона (на носіння хіджабу) ґрунтується на правилах компанії, які забороняють політичні, філософські та релігійні символи на робочому місці, така заборона може бути виправдана, якщо вона дозволяє роботодавцю проводити виправдану політику забезпечення релігійного та ідеологічного нейтралітету", - йдеться у документі.

Документ стосується справи Саміри Ахбиты — мусульманської жінки, яка працювала реєстратором у бельгійському відділенні британської компанії G4S PLC. Пропрацювавши в фірмі три роки, вона попросила дозволу носити хіджаб на роботі, однак була звільнена.

Ахбіта оскаржила рішення в бельгійському суді, вимагаючи відшкодування збитків. Бельгійський касаційний суд, в якому скоро почнеться розгляд справи, попросив Суд ЄС роз'яснити правила Євросоюзу, що стосуються дискримінації.

На думку Суду ЄС, у цьому випадку не йдеться про пряму дискримінацію на релігійній основі, оскільки заборона ґрунтується на корпоративній політиці компанії, яка забороняє висловлювання політичних, філософських та релігійних поглядів.

Думка Суду ЄС не є обов’язковою до виконання, однак для рішення бельгійського суду вона може стати визначальною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.