Безвізовий режим відклали щонайменше до осені, можливі подальші затримки

П'ятниця, 10 червня 2016, 10:56

Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС відкладено щонайменше до осені, проте не виключені і подальші затримки.

Про це йдеться в статті "Європейської правди" "Як поверталися візи: детально про те, чому та як надовго відкладено безвізовий режим".

Зокрема, як наголошується в матеріалі, причини такої затримки є політичними.

Насамперед йдеться про бажання ЄС створити запобіжний механізм, що дозволить Брюсселю швидко зупинити безвізовий в разі потреби, а також постмоніторинговий механізм, який дозволив би зупинити безвізовий режим у випадку, якщо Україна почне скасовувати реформи.

Таким чином, як зазначається в статті, наразі отримання безвізового режиму у вересні є найоптимістичнішим варіантом. Проте існує серйозна загроза, що на шляху схвалення "безвізу" з’являться нові перепони.

Насамперед ситуація залежатиме від того, чи не  зміниться календар розгляду механізмів призупинення безвізового, а також як швидко країнам ЄС вдасться досягти компромісу.

Окрім того, не виключено, що Україна сама може стати на перешкоді ухвалення рішення, не впроваджуючи належним чином реформи, або ж навіть скасовуючи їх.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", деякі країни-члени ЄС хочуть синхронізувати рішення український безвізовий з іншими, масштабнішими рішеннями – зокрема, про загальний механізм призупинення безвізу.

В інтерв’ю ЄвроПравді посол України в ЄС підтвердив, що в Брюсселі обговорюють перенесення безвізового рішення щодо України.

Від представників декількох країн-членів пролунали різкі заяви, зокрема, глава МВС Франції заявив, що безвізовий для України – не питання найближчих місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.