У ЄС відклали питання безвізового режиму для Грузії, Україну може чекати затримка - ЗМІ

Четвер, 2 червня 2016, 08:36

Посли ЄС у Брюсселі обговорили надання безвізового режиму для Грузії, однак не прийняли ніякого рішення через побоювання нових хвиль міграції. Така ж участь може очікувати й Україну.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела в дипломатичних колах ЄС.

За даними видання, Німеччина і Франція виступили проти надання безвізового режиму Грузії.

"Ми не хочемо зупиняти весь процес. Ми просто хочемо бути більш обережними", - сказав дипломат з однієї держави ЄС, що в середу були проти надання безвізового режиму Грузії.

В ЄС можуть повернутися до цього питання на наступному тижні, до проведення обговорення більш суперечливого випадку щодо України, яке заплановане на 14 червня.

Європейські дипломати зазначили, що Туреччині, Україні та Косово також слід очікувати затримок з введенням безвізового режиму з ЄС через зростання нелегальної міграції в Європу.

Європарламент, який вводить в дію угоди щодо безвізового режиму, проведе свою останню сесію 4-7 липня і тільки в середині вересня відновить свою роботу.

Таким чином, якщо на сесії не вдасться подолати протиріч, то до питання надання безвізового режиму Грузії і Україні законодавчий орган ЄС повернеться на раніше осені.

Як повідомляла "Європейська правда", деякі країни-члени ЄС хочуть синхронізувати рішення український безвізовий з іншими, масштабнішими рішеннями – зокрема, про загальний механізм призупинення безвізу.

В інтерв’ю Європравді посол в України ЄС підтвердив, що в Брюсселі обговорюють перенесення безвізового рішення щодо України.

Від представників декількох країн-членів пролунали різкі заяви, зокрема, глава МВС Франції заявив, що безвізовий для України – не питання найближчих місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.