Україна оскаржила рішення Суду ЄС про виплату компенсації Януковичу та його синам

Вівторок, 7 червня 2016, 11:11

Уряд України звернувся до Суду ЄС (розташований у Люксембурзі) для оскарження компенсації, яку Київ має виплатити екс-президенту Віктору Януковичу та двом його синам.

 

Відповідні скарги були зареєстровані судом 2 червня за номерами C-317/16, C-318/16, C-319/16, свідчить база даних суду.

На сайті суду відсутні деталі цих справ, але всі три позначені як "апеляція" та мають назву "Україна проти Януковича". Розглядати українську скаргу буде Європейський суд справедливості - апеляційна інстанція Суду ЄС.

Наразі є лише один набір рішень на користь Януковича, які Україна може оскаржити в апеляційному порядку. Як повідомляла Європейська правда, раніше через непослідовні дії Києва у санкційній справі Суд ЄС зобов’язав Київ компенсувати Януковичу його юридичні витрати. Це рішення було винесене ще в 2015 році.

Сума компенсацій не була узгоджена, тому 15 березня 2016 року юристи Януковича звернулися до суду з проханням витребувати з України суму в 57 317,50 фунтів стерлінгів кожному заявникові з родини Януковичів – екс-президентові та його синам, включно із молодшим, який загинув минулого року.

Примітно, що раніше Мін'юст стверджував, що не має платити компенсацію екс-президенту, та заявляв, що "не існує рішень немайнового характеру проти України на користь вказаних осіб (членів родини Януковича)", хоча таке рішення вже опубліковане на сайту Суду ЄС.

Наразі невідомо, чи оскаржує Україна сам факт виплати компенсації, чи лише її обсяг.

"Європейська правда" звертається за коментарями по суті даної справи також до Суду ЄС та до Міністерства юстиції України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.