ЄС закликає Туреччину поважати верховенство закону і права людини

Четвер, 21 липня 2016, 20:31

Європейський союз закликає владу Туреччини поважати верховенство закону, прав людини і основних свобод за будь-яких обставин у країні.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могерініі єврокомісара з питань політики сусідства і розширення Йоганнеса Гана.

"Ми дуже пильно і з стурбованістю стежимо за розвитком подій, що стосуються надзвичайного стану  у Туреччині, оголошеного після спроби державного перевороту, який Європейський Союз засуджує", - йдеться у заяві.

Відзначається, що ця декларація з'явилася у зв'язку з недавніми неприйнятними рішеннями в системі освіти, судової системи і ЗМІ.

"Як зазначено у висновках Ради та в обговоренні Єврокомісії на цьому тижні, ми закликаємо владу Туреччини дотримуватися при будь-яких умовах верховенства закону, прав людини і основних свобод, включаючи право всіх осіб на справедливий судовий розгляд", - йдеться у документі.

ЄС підкреслює, що оголошення надзвичайного стану дає виконавчій владі широку повноваження, але відповідно до положень Конституції Туреччини, основні фундаментальні права є недоторканними навіть під час надзвичайного стану.

"Президент Ердоган заявив, що цей захід ніяк не відіб'ється на демократії, верховенстві права і основних свободах. Ми дійсно очікуємо, що вони будуть повністю дотримуватися, і що влада буде діяти стримано. У разі тимчасового припинення дії Європейської конвенції про захист прав людини, мають дотримуватися правила, передбачені для такого призупинення", - зазначено у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.