Вʼятрович: резолюція Сейму про геноцид – сум за територіями, а не людьми

П'ятниця, 22 липня 2016, 15:49

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир Вʼятрович вважає, що своєю резолюцію про визнання геноцидом трагічних подій на Волині 1943-1945 рр. польський Сейм висловив жаль за втраченими територіями, що нині є українськими, а не за жертвами трагедії.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Політичне рішення про геноцид поляків є висловом жалю не за загиблими людьми, а за втраченими територіями", – відзначив Вʼятрович.

Український історик наголосив, що "в роки Другої світової значно більше поляків, в тому числі із т.зв. "кресів" (тобто Сходу тодішньої Польщі) загинули від рук нацистів та комуністів, але жодних резолюцій щодо визнання цих вбивств геноцидом польський парламент не розглядав".

Натомість, підкреслює Вʼятрович, звинувачення "сформульовані проти українців".

"Чи не тому, що найбільша частина так званих "кресів" нині є українською територією?" – резюмує голова Українського інституту національної пам'яті.

Раніше повідомлялося, що Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943—1945 роках.

Парламент хоче віддати данину "громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами".

Відзначимо, що тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця вже назвав ухвалену резолюцію політичною, а не історичною оцінкою трагедії.

Варто додати, що Володимир Вʼятрович є одним з найбільш відомих дослідників українського національного визвольного руху.

Втім, деякі українські, російські, польські й американські історики критикують праці Володимира В'ятровича.

Так, jgjytynb закидають йому політичну ангажованість та констатацію відсутності злочинів ОУН та УПА, його також звинувачують в ігноруванні фактів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.