Литовський суд відмовив Україні в екстрадиції партнера Мухтара Аблязова

Понеділок, 1 серпня 2016, 12:40

Апеляційний суд Литви відмовив Україні і Казахстану в екстрадиції Сирима Шалабаєва, якого обвинувачують у співучасті в незаконному привласненні і розтраті 6 млрд доларів.

Про це повідомляє юридична фірма "Ілляшев та Партнери", що представляє український і казахстанський "БТА банк", що є потерпілими від дій Аблязова та Шалабаєва.

"В Україні громадянину Казахстану Шалабаєву загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією вкраденого (більше 6 млрд США) на користь бюджету України (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).", – йдеться у повідомленні.

Втім, за словами партнера юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Романа Марченка литовський суд, "відмовивши в екстрадиції … задовольнив нашу заяву (потерпілих) і визнав раніше винесене рішення англійського суду про стягнення збитків на користь банку".

Юристи додають, що банк і надалі продовжить використовувати всі законні способи для повернення викрадених коштів, а також "клопотати про те, щоб тепер сама Литва судила Шалабаєва за скоєні злочини".

Представник потерпілого "БТА-Банку" нагадує, що Сирима Шалабаєва, а також його шурина − екс-власник БТА Банку Мухтара Аблязова звинувачують у завданих банку збитках на загальну суму понад $  млрд. Діяльність Аблязова і його спільників розслідують правоохоронці України, Казахстану, Росії, Кіпру, Латвії, Угорщини та ряду інших країн.

Раніше англійські суди вже задовольнили позови БТА проти Аблязова і його поплічників на суму понад $ 4 млрд, встановивши, що розкрадання коштів банку відбувалося через більш ніж 900 спеціально створених офшорних компаній.

У 2011 році англійський суд засудив Шалабаєва до 18 місяців тюремного ув’язнення. При винесенні вироку Шалабаєву британський суд встановив, що він "відігравав центральну роль у приховуванні доходів, одержаних злочинним шляхом", і що, будучи бенефіціарним власником ряду компаній, через які відмивалися вкрадені кошти, Шалабаєв "давав інструкції і брав участь в адмініструванні значних активів таких компаній".

"Шалабаєв строк не відбув, сховавшись з Англії, проте на вимогу України 28 липня 2015 року був затриманий у Вільнюсі", – резюмують юристи.

Нагадаємо, у жовтні 2015-го року Франція дозволила екстрадицію олігарха Мухтара Аблязова, якого називають "казахським Лазаренком", до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: