Заява ЄС та країн-членів: е-декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу

Середа, 17 серпня 2016, 17:41

Запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.

Про це йдеться у заяві представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві.

"Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином, вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", - йдеться у заяві.

Європейський союз поставив під сумнів офіційну аргументацію влади щодо причин невидачі сертифікату. В заяві зазначається, що посилання на "технічні недоліки" "є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими експертами, які заслуговують на довіру".

"Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це - завдання, що його наразі має виконати НАЗК", - наголошують в ЄС.

У заяві підкреслюється, що українська влада на всіх рівнях має без зволікання владнати решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС.

"Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом", - зазначається у заяві.

"Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву прем’єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати усі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації", - додали в заяві.

Як повідомлялося, опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас, як повідомляла "Європейська правда", через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статті "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.