РФ не погодилась із звітом ООН про використання хімічної зброї в Сирії

Середа, 31 серпня 2016, 13:24

Росія заявила, що не погоджується із висновками розслідування ООН, яке встановило, що сирійський уряд використовував хімічну зброю проти мирних жителів.

Про це повідомляє ВВС.

В оприлюдненому минулого тижня звіті йдеться, що сили президента Башара Аль-Асада щонайменше двічі використали хлор.

Але Росія, близький союзник Асада, заявила у Раді Безпеки ООН, що низку питань ще належить уточнити і питання про санкції поки рано підіймати.

Міжнародна група інспекторів розглянули дев'ять потенційних випадків використання хімічної зброї в семи містах і визначила, що ВПС Сирії здійснили два напади із застосуванням хлору в місті Тальман 21 квітня 2014 року і Сармін 16 березня 2015 - і що бойовики "Ісламської держави" провели одну атаку із застосуванням газу іприт.

Хлор має багато законних виробничих функцій, але його використання в якості зброї заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї (КХО). Якщо високі концентрації хімічних речовин потрапляють в легені, то можуть призвести до смерті.

На засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок постійний представник США Саманта Пауер назвала доповідь "ключовою" та вимагала негайних дій.

"Це перше офіційне підтвердження… вперше протягом тривалого часу представлені достатні доказі, і вони є прикладом застосування хімічної зброї сирійським режимом", - сказала вона.

Але російський посол Віталій Чуркин стверджував, що ще занадто рано обговорювати санкції.

"Очевидно, що є пістолет, з якого йде дим. Ми знаємо, що хлор, швидше за все, був використаний - це вже було встановлено місією розслідувачів - але немає жодних відбитків пальців на пістолеті", - сказав він.

Постійний представник Сирії Башар Джафарі відхилив висновки доповіді, заявивши, що вони були "повністю засновані на свідченнях свідків, представлених з боку озброєних терористичних груп" і заявив про "відсутність будь-яких речових доказів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: