Суд ЄС скасував санкції проти Віктора Януковича-молодшого

Четвер, 4 серпня 2016, 08:43

Суд Європейського Союзу скасував санкцій проти молодшого сина колишнього президента України Віктора Януковича, введені ЄС в 2014 році.

Текст рішення оприлюднений на сайті суду в середу, хоча саме рішення було прийнято ще в липні.

"Рішення Ради ЄС 2014/119/ОВПБ від 5 березня 2014 року відносно обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, організацій і органів у зв'язку із ситуацією в Україні, і Регламент Ради (ЄС) N 208/2014 від 5 березня 2014 року відносно обмежувальних заходів, спрямованих проти певних фізичних і юридичних осіб, і з урахуванням ситуації в Україні анулюються, оскільки вони відносяться до Віктора Вікторовича Януковича", - йдеться у тексті рішення.

Суд ЄС окремим абзацем відзначив, що скасування санкцій стосується обмеженого періоду і не впливає на "другу хвилю" санкцій, запроваджених у 2015 році проти представників режиму Януковича (зокрема, проти Віктора Януковича-молодшого)

У рішенні також вказується, що всі видатки, пов'язані із зазначеним позовом, несе Рада Європейського Союзу на користь дружини сина екс-президента Ольги Янукович як спадкоємиці.

Як відомо, 20 березня 2015 року син екс-президента України Віктор Янукович-молодший загинув у Росії.

Як пояснили "Європейській правді" в Суді ЄС, затримка у оприлюдненні є звичною для справ, що схвалюються "за шаблоном".

В останні місяці Суд схвалив низку однотипних рішень про скасування санкційних рішень 2014 року проти колишніх українських посадовців через процедурні порушення.

Це, водночас, не призвело до скасування санкцій, оскільки на той момент вже діяли санкційні рішення, схвалені у 2016 році; їх необхідно оскаржувати окремо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.