Суд ЄС підтверджує: Україна оскаржує виплати Януковичу

Вівторок, 7 червня 2016, 13:43

Прес-служба Європейського суду, розташованого в Люксембурзі, підтверджує, що уряд України оскаржив виплату компенсації екс-президенту Віктору Януковичу та його родині.

Про це в коментарі "Європейській правді" заявив речник суду Балаш Легоцький.

"Ми справді отримали три скарги, подані урядом України, щодо судового припису Загального суду (перша інстанція суду ЄС), який вимагає, щоби Україна компенсувала витрати родини Януковичів – батька та двох його синів, понесені ними через те, що Україна спершу спробувала увійти в якості третьої сторони до позовів Януковичів проти Ради ЄС, а потім відмовилася від цього", - розповів Легоцький.

Представник Суду ЄС уточнив, що офіційний Київ оскаржує саму потребу виплати коштів Януковичу з українського бюджету, а не суму виплати.

"Формально апеляційна скарга спрямована проти Януковичів, але де-факто Київ оскаржує сам припис Загального суду (про компенсацію юридичних витрати родини Януковичів)", - додав речник ЄС.

Джерело "Європейської правди" в Міністерстві юстиції підтвердило, що апеляцію супроводжує Мін'юст, однак офіційний запит до прес-служби міністерства наразі лишається без відповіді.

Як повідомляла Європейська правда, раніше через непослідовні дії Києва у санкційній справі Суд ЄС зобов’язав Київ компенсувати Януковичу його юридичні витрати. Це рішення було винесене ще в 2015 році.

Сума компенсацій не була узгоджена, тому 15 березня 2016 року юристи Януковича звернулися до суду з проханням витребувати з України суму в 57 317,50 фунтів стерлінгів кожному заявникові з родини Януковичів – екс-президентові та його синам, включно із молодшим, який загинув минулого року.

Примітно, що раніше Мін'юст стверджував, що не має платити компенсацію екс-президенту, та заявляв, що "не існує рішень немайнового характеру проти України на користь вказаних осіб (членів родини Януковича)", хоча таке рішення вже опубліковане на сайту Суду ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.