Франція і Німеччина пропонують створити "оборонний союз" в ЄС - ЗМІ

Понеділок, 12 вересня 2016, 11:17

Німеччина і Франція розробили плани тіснішої співпраці в області оборони ЄС, в тому числі щодо нового військового штабу і розгортання місій за кордоном.

Про це повідомляє EUobserver.

Міністри оборони двох країн, Урсула фон дер Ляєн і Жан-Ів Ле Дріан, надіслали 6-сторінковий документ із пропозиціями до дипломатичної служби ЄС в неділю, 11 вересня.

У документі, зокрема, йдеться, що "у зв'язку з погіршенням ситуації в області безпеки...настав час зміцнити нашу солідарність і європейський оборонний потенціал, з тим щоб більш ефективно захищати громадян і кордони Європи".

Слід зазначити, що Велика Британія раніше виступала проти кроків із створення армії ЄС або дублювання структур НАТО, але після референдуму про вихід з ЄС вона вже не впливатиме на ці рішення.

Пропонується, що військові місії ЄС, такі як місія із порятунку мігрантів "Софія" або місія по боротьбі із перевізниками нелегалів "Аталанта", у майбутньому були під командуванням спільного військового штабу замість ротаційного командування окремих держав ЄС.

Державам ЄС також пропонується створити новий командний центр для координації медичної допомоги, логістичний центр для обміну "стратегічними" активами, такими як вантажні перевезення, і ділитися супутниковими даними розвідки.

Відзначається, що військова організація Eurocorps в Страсбурзі, яка об’єднує Німеччину, Францію, Бельгію, Люксембург, Італію та Польщу, може в майбутньому допомогати Раді ЄС планувати місії для прискорення розгортання.

Документ передбачає єдиний бюджет ЄС на військові дослідження і спільні закупівлі супутників, обладнання у сфері кіберзахисту і безпілотних літаків-розвідників, в рамках програми, яка буде координуватися Європейським оборонним агентством.

Раніше повідомлялося, що Італія намагається умовити Францію і Німеччину підтримати план щодо європейських податкових пільг та фінансування спільних європейських оборонних замовлень і програм розвитку, як частина пропозиції для створення армії ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.