Порошенко підписав підвищення мит на експорт металобрухту

Вівторок, 13 вересня 2016, 13:58

Президент Петро Порошенко підписав скандальний законопроект №3868, що встановлює додаткові мита на вивіз брухту чорних металів.

Як випливає з оновленої карти цього законопроекту, що розміщена на сайті Верховної ради, 13 вересня його було повернуто з президентським підписом.

Нагадаємо, 1 квітня Рада ухвалила цей закон, тим самим на три роки підвищивши мито на експорт брухту чорних металів з 10 до 30 євро за тонну. Ця ініціатива активно лобіювалася українськими металургами, які заявляли, що експорт металобрухту істотно підвищує собівартість виплавки сталі в Україні, а відповідно, знижує конкурентоспроможність української сталі на світовому ринку.

В ЄС цю ініціативу сприйняли вкрай негативно, заявивши, що вона порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію.

Тому ухвалений закон заветував президент. Натомість він запропонував скоротити термін дії мита до 1 року. Також у пропозиціях президента міститься ініціатива повністю скасувати реєстрацію контрактів на експорт металобрухту.

Законопроект з президентськими правками було ухвалено Верховною радою 12 липня. В останні місяці в делегації ЄС не коментували цей документ, що дозволяє припустити, що в ЄС згодні з таким компромісом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.