Заяви з Люксембургу про виключення Угорщини з ЄС несерйозні - МЗС

Вівторок, 13 вересня 2016, 16:13

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто відповів на заяви міністра закордонних справ Люксембургу Жана Ассельборна, який виступив за те, аби Угорщину виключили зі складу ЄС.

В оприлюдненій сьогодні заяві Сіярто наголосив на тому, що угорці, і лише угорці, мають право вирішувати, з ким вони хочуть жити, а з ким ні.

Коментуючи заяву міністра закордонних справ Люксембургу Жана Ассельборна про те, що Угорщину потрібно виключити зі складу ЄС, Сіярто заявив, що його колега "в минулому… вже показав себе інтелектуальним легковаговиком", і про нього можна точно сказати, що цей "пихатий і засмучений проповідник" живе в декількох кілометрах від Брюсселя.

"Він хоче виключити Угорщину з ЄС", – сказав міністр і додав, що "насправді він (Ассельборн) давно виключив себе з розряду серйозних політиків".

На думку Сіярто, глава МЗС Люксембургу, будучи "класичним нігілістом", невпинно "працює над тим, щоб знищити європейську безпеку та культуру".

"На відміну (від таких, як Ассельборн) протягом своєї історії Угорщина завжди захищала Європу і робить це зараз. 2 жовтня угорці висловлять свою думку про незаконну міграцію, квоти Брюсселя, Ассельборна і таких, як він", – додав міністр.

Він зазначив, що "угорці мають право бути почутими".

"Вони і тільки вони мають право вирішувати, з ким вони хочуть жити, а з ким вони не хочуть жити. Ані чиновники Брюсселя, ані міністр закордонних справ Люксембургу не можуть позбавити їх цього права", - відзначив Сіярто.

За словами глави угорської дипломатії, "трохи дивно, що Жан Ассельборн і Жан-Клод Юнкер – обидва родом з країни, де можлива податкова оптимізація, – говорять про спільний розподіл тягаря".

"Але ми розуміємо, що це реально означає: Угорщина повинна взяти на себе тягар чужих помилок", – резюмував він.

Цього, за словами Сіярто, уряд Угорщини не може допустити.

Раніше повідомлялося, міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн в інтервʼю виданню Die Welt заявив, що Угорщину необхідно виключити зі складу Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.