Україна почала процедуру оскарження в СОТ транзитних обмежень РФ

Четвер, 15 вересня 2016, 09:52

Мінекономрозвитку починає процедуру врегулювання суперечки в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) з Російською Федерацією стосовно обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ у треті країни.

Про це повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Внаслідок запровадження Російською Федерацією з початку 2016 року обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ до третіх країн загальне скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі цього року склало 35,1% (в тому числі до Казахстану на 45,5%).

В цілому втрати експорту товарів до Казахстану (річні) та Киргизстану (за другу половину року) оцінюються в обсязі близько $0,4 млрд, що сформує додаткові втрати ВВП у розмірі 0,3%.

Позиція України щодо неправомірності обмеження Російською Федерацією транзиту оголошувалась на Генеральній раді СОТ 24 лютого і 27 липня, а питання щодо усунення зазначених заходів неодноразово піднімались на засіданнях відповідних комітетів СОТ.

Позиція України була підтримана такими країнами як Канада, США, ЄС, Японія, Австралія, Швейцарія, Корея та Туреччина.

Нагадаємо, у липні Україна закликала Російську Федерацію негайно скасувати необгрунтовані транзитні обмеження і відновити вільний режим транзиту для всіх членів Світової організації торгівлі.

Йдеться про чергові кроки з обмеження транзиту українських товарів через територію РФ до країн Середньої Азії, передусім до Казахстану й Киргизстану.

Україна вважає, що запровадження Росією обмежень щодо транзиту товарів походженням з України економічно й юридично необґрунтоване та призвело до затримок транзиту товарів з України через територію РФ не лише до Казахстану й Киргизії, але й до інших країн Азії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.