ЄК не має пропозицій Києва по експорту лісу, щоб розблокувати 600 млн допомоги

П'ятниця, 16 вересня 2016, 17:02

Європейська комісія готова виділити Україні наступний транш макрофінансової допомоги на суму 600 млн євро в разі виконання двох ключових вимог, однак у питанні експорту лісу-кругляку досі не отримала чітких пропозиції українського уряду.

Про це заявив журналістам в Києві віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

"Ключові задачі, які лишається виконати (для виділення траншу) – ухвалити закон про регулятора на ринку електроенергетики, а також прибрати торговельні обмеження, які не сумісні з Угодою про асоціацію", - нагадав Домбровскіс.

Він не став прогнозувати, як буде вирішене питання щодо експорту лісу, наголосивши, що Київ досі не надав конкретної пропозиції щодо вирішення даної проблеми.

"Ми чекаємо на пропозиції з боку уряду, дискусії з цього приводу ще тривають", - наголосив віце-президент ЄК.

У розмові з "Європейською правдою" він визнав, що концептуальні підходи насправді обговорювалися з урядом, але Брюссель хоче побачити конкретний документ.

"Потрібен проект, схвалений урядом", - зазначив він.

Валдіс Домбровскіс, поза тим, розраховує, що рішення буде знайдене.

"Сьогодні під час дискусій ми побачили, що і президент, і уряд шукають можливості вирішити це питання і прибрати проблеми, які не відповідають нормам зони вільної торгівлі", - наголосив Домбровскіс.

Раніше повідомлялося, що заборона на експорт необробленої деревини перешкоджає отриманню Україною другого і третього траншів макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом 1,2 млрд євро.

Як відомо, раніше Кабмін пропонував Верховній раді скасувати 10-річну заборону на експорт необробленої деревини та врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони.

У зв'язку з відставкою уряду Яценюка цей законопроект не було ухвалено. 

Наразі відомо, що для вирішення питання експорту з України лісу-кругляку розробляється новий законопроект, який має враховувати як інтереси Києва, так і інтереси Євросоюзу.

Про це наприкінці квітня повідомила віце-прем'єр з євроінтеграції в новому уряді Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Мораторій було прийнято минулого року з метою захистити українських виробників, оскільки більшість сировини традиційно йшла на експорт.

Та від початку було зрозуміло, що така норма порушує як умови членства України в СОТ, так і положення Угоди про асоціацію з ЄС.

Зазначимо,  22 травня 2015 року Україна та ЄС підписали меморандум щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у 1,8 млрд євро, яка надходить трьома траншами. Перший транш отримано у 2015 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.