У комітеті Європарламенту очікувано зареєстровані пропозиції відхилити безвіз Україні

Середа, 21 вересня 2016, 14:52

У комітеті Європарламенту із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) прогнозовано зареєстровано поправки до доповіді щодо надання Україні безвізового режиму, якими пропонується відхилити цю пропозицію.

Про це повідомляє УНІАН.

Поправки внесли депутати Європарламенту націоналістичного спрямування: Беатрис фон Шторх (Німеччина, група Європа свободи та прямої демократії) та Удо Фойгт (не входить до жодної групи, член Націонал-демократичної партії Німеччини).

Інші політичні групи ЄП не надали поправки, підтримавши доповідь під час першого обговорення, що відбулось 5 вересня.

Така ж сама ситуація була і навколо доповіді щодо надання безвізового режиму Грузії, яку Комітет підтримав 5 вересня. Поправки, внесені фон Шторх, були відхилені під час голосування. Тому очікується, що поправки до доповіді щодо України не наберуть необхідних голосів.

Всього до доповіді євродепутата Марії Габріель, яка виступає доповідачкою з українського питання, внесено сім поправок.

Зокрема, поправкою номер два Шторх пропонує замість "(ЄП) Ухвалює свою позицію у першому читанні, приймаючи пропозицію Комісії", написати "Відхиляє пропозицію Комісії".

Четвертою поправкою цей євродепутат пропонує видалити з доповіді абзац, в якому мова йде про те, що Україна виконала всі вимоги Плану дій з лібералізації візового режиму, і тому відповідає критеріям країни, громадяни якої мають бути звільнені від отримання віз.

Євродепутат Фойгт натомість пропонує змінити цей абзац, переписавши його таким чином: "(ЄП) Вважає, що Україна не виконала критерії для того, щоб її громадяни були звільнені від необхідності мати візи, подорожуючи територією країн-членів ЄС".

Раніше стало відомо, що Комітет Європарламенту із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) 26 вересня проведе голосування щодо внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим.

29 вересня Комітет Європарламенту у закордонних справах розгляне питання надання безвізового режиму з Україною, після чого це питання потрапить на розгляд Європарламенту.

Крім того, 11 жовтня питання надання Україні безвізового режиму мають розглянути на засіданні Ради з питань юстиції та внутрішніх справ Євросоюзу.

Як повідомлялося, 5 вересня на засіданні Комітету з громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) заслухали доповідачку з українського питання.

Вона рекомендувала затвердити пропозицію про внесення України до перелік країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.