У Польщі школярів водитимуть на фільм про Смоленську катастрофу

П'ятниця, 9 вересня 2016, 12:59

Польських школярів організовано водитимуть на фільм про Смоленську катастрофу 2010 року, в якій загинув тодішній президент Польщі Лех Качинський, що виходить в прокат 9 вересня.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

Видання (газета вважається опозиційною нинішньому уряду консервативної "Права і Справедливості") відзначає, що під час офіційної прем'єри фільму "Смоленськ" міністр освіти Анна Залевська заявила, що фільм повинні побачити учні польських шкіл. На її думку, "Смоленськ" може розглядатися також як "навчальний, біографічний, документальний фільм", хоча офіційно міністерство не розповсюдило рекомендацій щодо організованого перегляду фільму школярами загальноосвітніх шкіл.

На уточнююче питання Gazeta Wyborcza про те, чи буде її відомство рекомендувати організовані перегляди фільмів учнями шкіл у навчальний час, прес-секретар міністерства відповіла, що рішення про організований перегляд фільму має приймати вчитель.

"Відтак, наприклад в Помор'ї безліч шкіл резервує учням квитки на "Смоленськ", а кінотеатри підготували сеанси в першій половині дня, до полудня", – відзначає видання.

Суперечки й критичні зауваження, які викликає багато батьків відмовляються коментувати фільм і ситуацію.

"Батьки у своїх думках щодо організованого перегляду фільму сильно розділилися", – пише далі Wyborcza.

За словами однієї з матерів, опитаних виданням, "раніше дітей "тягали на Чапаєва, тепер на "Смоленськ". Хочуть убити двох зайців: агітація і пропаганда серед дітей і забезпечення прибутку виробникам фільму".

Газета нагадує, що фільм "Смоленськ", бюджет якого понад 8 млн злотих, розійшовся в польських кінотеатрах в 300 копіях.

За неофіційною інформацією, виробники розраховують на 2 млн глядачів, але для того, щоб витрати на його виробництво окупилися в кінотеатри має прийти щонайменше 800 тис. глядачів.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 у Смоленську загинуло 96 осіб, серед яких президент Польщі Лех Качиньський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Новий уряд Польщі нещодавно поновив розслідування Смоленської катастрофи. 31 березня у варшавському суді у справі про катастрофу звинуватили 5 колишніх чиновників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.