Гібралтар хоче спеціальних умов в договорі про вихід Британії з ЄС

Четвер, 13 жовтня 2016, 09:44

Гібралтар починає переконувати Євросоюз, що потребує спеціальних умов після виходу Великої Британії з ЄС, попри те, що офіційні процедури ще навіть не починалися.

Про це пише EurActiv.

Глава уряду Гібралтару Фабіан Пікардо всіляко підкреслює, що 32 тисячі громадян, які проживають в невеликій заморській території Великої Британії, хотіли б мати тісні зв’язки ЄС.

96% гібралтарців під час британського референдуму у червні проголосували за те, щоб залишитися в ЄС. Явка склала 84%.

"Чому я повинен вибирати між своєю британською ідентичністю і моїм бажання стати частиною проекту ЄС? В контексті членства Британії, там вже інший рівень участі. Ми не є частиною угоди про вільний рух товарів. Чому ж тоді в контексті виходу Британії у нас не може бути іншого майбутнього?"

Він зазначив, що в даний час 12 тисяч осіб перетинають кордон між Іспанією і Гібралтаром, прямуючи щодня на роботу. На відміну від Британії, сказав він, Гібралтар не вважає, що ці працівники "брудні іммігранти", вони "незамінна робоча сили, яка тримає нашу економіку".

Конституція Гібралтару визначає, що Британія відповідальна за зовнішні відносини, але це не включає питання ЄС, які залишаються в рамках місцевого самоврядування.

"Хорошим рішенням для Європи було б включити Гібралтар у певні угоди, і щоб при цьому ми не були членами ЄС, точно так само, як Андорра, Ліхтенштейн, Сан-Марино та інші території", - сказав Пікардо.

Раніше повідомлялося, що Гібралтар побоюється зазіхань Іспанії у разі виходу Британії з ЄС.

Глава МЗС Іспанії запропонував розділити між Британією та Іспанією суверенітет британського ексклава Гібралтар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.