Грибаускайте: РФ демонструє агресію, але важливо не загострювати ситуацію

Четвер, 20 жовтня 2016, 18:02

Активізація Росією військових дій є геополітичною загрозою для Заходу, однак необхідна деескалація ситуації, щоб уникнути серйозних військових конфліктів.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте перед самітом ЄС у Брюсселі, передає портал Delfi.

"Ми завжди за діалог, за конструктивний діалог і відносини, особливо коли мова йде про сусідів. Цей сусід починає бути агресивним і загрозливим у геополітичному сенсі. Так що ми завжди чітко і недвозначно скажемо, що і як, але одночасно будемо за те, щоб канали комунікації були збережені", - сказала вона. Коментуючи пересування російських військових кораблів з Північного і Балтійського морів у Сирію, президент Литви підкреслила, що від Москви виходить глобальна ескалація, а напруженість між Заходом і Росією наростає.

Вона назвала російську флотилію "найбільшою концентрацією військових суден часів Холодної війни".

"Зараз, напевно, актуальніше говорити про шляхи деескалації ситуації, щоб вона не загострилася і не призвела до дуже серйозних військових конфліктів", - сказала Грибаускайте.

Нагадаємо, у проекті висновків саміту ЄС йдеться про можливість запровадження обмежувальних заходів до всіх, хто надає підтримку сирійському режиму.

У четвер вранці почала діяти "гуманітарна пауза" в Алеппо, яку оголосили сирійська урядова армія і російські військові.

В той же час, Росія направила групу кораблів в Середземне море до узбережжя Сирії і в НАТО вважають, що такими кроками РФ хоче активізувати штурм Алеппо протягом наступних двох тижнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.