У Нідерландах незадоволені заявою Порошенка про зв’язок угоди про асоціацію із MH17

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 13:38

У Нідерландах висловили незадоволення словами президента України Петра Порошенка, які він сказав на полях саміту Європейської народної партії 20 жовтня у Маастрихті.

Про це повідомляють голландські ЗМІ.

"Я віддав Нідерландам ініціативу в розслідуванні катастрофи MH17. Нідерланди створять небезпечний прецедент, якщо відмовляться від угоди (про асоціацію, - ред.)", - таку цитату Порошенка наводять голландські журналісти.

За даними видання Telegraaf.nl, прем'єр міністр Нідерландів Марк Рютте після першого дня саміту ЄС у Брюсселі назвав цю заяву "немудрою", і зазначив, що зв'язку між катастрофою МН17 та ймовірною відмовою Нідерландів від асоціації немає.

"Я ігнорую подібні заяви", - сказав Рютте, але підкреслив, що ратифікація Угоди про асоціацію, на його думку, залишається найкращим варіантом.

Видання Elsevier пише, що Рютте зазначив, що відмова від угоди означала б фактично створити ще більшу нестабільність в Україні. "Це знижує стабільність у і без того нестабільному регіоні", - сказав прем'єр-міністр в четвер увечері.

Очевидно, що Порошенко говорив з журналістами англійською, і не виключено, що мала місце помилка під час перекладу і президент не намагався пов'язати участь України у розслідуванні MH17 з ратифікацією Угоди про асоціацію голландським парламентом.

Активіст української громади в Нідерландах Олександр Снідалов на своїй сторінці у Facebook підтвердив, що заява Порошенка отримала широкий резонанс в Нідерландах і була сприйнята негативно як прихильниками так і противниками України.

"В той час як активісти української спільноти в Нідерландах думають над тим, як громадянське суспільство може спонукати уряд до позитивного для України рішення - спроби тиску можуть зруйнувати будь яку можливість залучення голландського суспільства до лобіювання ратифікації угоди", - написав він.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте буде закликати лідерів Європейського Союзу на саміті у Брюсселі зробити заяву про те, що Угода про асоціацію ЄС-Україна не ставить Київ на шлях до членства в ЄС.

Як повідомлялося, парламент Нідерландів ухвалив постанову, якою вимагає від уряду внести рішення щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не пізніше 1 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.