Прем'єр Нідерландів озвучить лідерам ЄС вимоги щодо асоціації з Україною - ЗМІ

Четвер, 20 жовтня 2016, 13:28

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте буде закликати лідерів Європейського Союзу на саміті у Брюсселі зробити заяву про те, що Угода про асоціацію ЄС-Україна не ставить Київ на шлях до членства в ЄС.

Про це пише The Wall Street Journal.

"Вимоги Рютте - один з декількох варіантів, які, як очікується, він озвучить на саміті ЄС в Брюсселі, і які є частиною його зусиль, щоб переконати вітчизняних виборців, що він реагує на їхню заклопотаність з приводу угоди з Україною, яку голландські виборці відкинули на референдумі в квітні", - йдеться у статті.

Рютте публічно заявив, що він має песимістичні очікування щодо того, що Нідерланди врешті ратифікують угоду.

Голландські та європейські чиновники зазначають, що Рютте розповість лідерам ЄС про кілька варіантів. Одним з них є вихід Нідерландів з угоди між Україною та ЄС, яка охоплює торгівлю, політичні та військові зв'язки.

Рютте також наполягатиме на юридично зобов'язуючій заяви лідерів ЄС, в якій, серед іншого, буде сказано, що угода не відкриває шлях для членства Україні в ЄС і не зобов’язує ЄС до подальшої фінансової допомоги.

Чиновники також кажуть, що Рютте попередив лідерів ЄС, що навіть якщо союз погодиться на його вимоги, він не може гарантувати підтримку угоди в Нідерландах.

Видання зазначає, що вимоги голландського прем'єра ризикують підірвати торгівельну угоду України та ЄС. "Є великий ризик того, що ситуації зайде у глухий кут. Реалізація угоди може бути припинена", - сказав бельгійський дипломат.

Як повідомлялося, парламент Нідерландів ухвалив постанову, якою вимагає від уряду внести рішення щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не пізніше 1 листопада.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що Нідерланди незабаром можуть запропонувати алгоритм, що дозволить завершити ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

На консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що уряд Нідерландів, а не ЄК має розробляти альтернативний план після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.