Запровадження безвізу до кінця листопада малоймовірне – "Європа без бар’єрів"

Понеділок, 24 жовтня 2016, 18:41

Запровадження безвізового режиму між Україною та Євросоюзом, наприкінці листопада, яке анонсував президент Петро Порошенко, є малоімовірним через технічні процедури в європейських інституціях.

Про це йдеться у заяві громадської організації "Європа без бар'єрів".

У процедурі ухвалення рішення щодо безвізового режиму Європарламент є тільки передостанньою інстанцією.

Після євродепутатів ухвалити рішення має також Рада ЄС, а після цього відповідне рішення має бути опубліковано в офіційному Віснику ЄС та набути чинності на 21-й день після публікації.

Крім того, ще до голосування в Європарламенті три інститути влади ЄС мають досягнути узгодженої позиції щодо новацій у процесі перемовин, відомих як "тріалог".

"Якщо дата ухвалення рішення Європарламентом до 24 листопада виглядає абсолютно логічною і технічно можливою (наступна пленарна сесія ЄП триватиме з 21 по 24 листопада, до того часу цілком можливе завершення тріалогу щодо України), то остаточне рішення ЄС на цю дату є малоімовірним, як і набуття чинності безвізовим режимом до кінця наступного місяця", - зазначили в організації.

Теоретично можна припустити, що за наявності політичної волі з боку ЄС Рада ЄС дійсно оперативно відреагує і ухвалить своє рішення одразу слідом за Європарламентом, однак попри це набуття чинності "безвізом" в листопаді неможливе, якщо ЄС буде дотримуватися своєї стандартної процедури ухвалення рішень.

"На жаль, більшості інформаційних повідомлень на цю тему за останні роки бракує фахового пояснення щодо того, про які етапи процедури йдеться і що означають рішення, ухвалені різними євроінституціями. Через це проміжні рішення нерідко подаються як остаточні, знову і знову створюючи хибні очікування і підриваючи довіру до органів влади й українських медіа. Те ж само стосується численних дат набуття чинності безвізовим режимом, названих за останні роки", - зазначають експерти.

"У зв’язку з цим ми закликаємо українські медіа, політиків і органи влади надавати українцям об’єктивні та перевірені дані щодо перспектив отримання безвізового режиму з ЄС і уникати прогнозування точних дат у ситуаціях, коли такий прогноз не може бути точним", - йдеться у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.