На виборах в Ісландії перемогла правляча партія, Піратська партія - лише третя

Неділя, 30 жовтня 2016, 10:01

На парламентських виборах в Ісландії, що відбулися в суботу, перемогу здобула правляча Партія незалежності, Ісландська піратська партія, якій деякі опитування пророкували перемогу, посіла третє місце.

Результати виборів наводить газета Morgunblaðsins.

Партія незалежності, яка досі була молодшим партнером у правлячій коаліції, отримала 29,1% голосів, і може розраховувати на 21 місце у парламенті. Рух Лівих-Зелених набрав 15,8% і отримає 10 місць.

Ісландська піратська партія посіла третє місце з 14,5 % і матиме 9 місць в парламенті. Досі вона була представлена трьома депутатами.

Прогресивна партія Ісландії, яку очолював заплямований офшорним скандалом екс-прем’єр і яка входила до правлячої коаліції, зазнала нищівної поразки, втративши порівняно з минулими виборами понад 13 процентних пунктів підтримки, і набравши 11,3% - вона може розраховувати на 8 місць.

Решта голосів розподілилися наступним чином: партія реставрації набрала 10,5% і отримала 7 місць, партія "Світле майбутнє" - 7,3% (5 місць), Соціал-демократична партія – 5,8% (3 місця в парламенті).

Всього у виборах взяли участь більше 106 тисяч ісландців, явка склала 43%.

Про наміри провести дострокові парламентські вибори 29 жовтня заявив прем'єр-міністр країни Сігурпур Інги Йоханнсон у серпні цього року.

Як повідомлялося, попередній прем'єр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон у квітні подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами.

Гуннлаугссон та його дружина стали одними з фігурантів розслідування міжнародних журналістів щодо іменитих власників великих офшорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.