Столтенберг застеріг Трампа: зараз не час для відмови США від НАТО

Неділя, 13 листопада 2016, 11:29

Зараз не час для США відмовлятися від НАТО і лишати європейських союзників наодинці з нинішніми безпековими викликами.

Про це йдеться у статті генсека НАТО Єнса Столтенберга у виданні The Guardian.

"Ми стикаємося перед найбільшими за історію нашого покоління без пековими викликами" - пише генсек, згадуючи про зростаючу агресію Росії і нестабільність у Півчнічній Африці та Близькому Сході.

"Зараз не час ставити під сумнів цінність партнерства між Європою і Сполученими Штатами. За 67 років це партнерство було основою миру, свободи і процвітання в Європі. Це дозволило нам успішно стримувати Радянський союз і довести холодну війну до кінця" - нагадав Столтенберг.

Він також зазначив, що єдиний раз, коли НАТО застосував положення щодо свого самозахисту у разі нападу на одного з членів альянсу – були теракти 11 вересня 2001 року, і це "було більше ніж символ".

В той же час на нинішні виклики держави НАТО відповідають разом, заявив генсек.

"Ми реалізували найбільше посилення нашої колективної оборони після холодної війни. Це стримування, а не агресія. Ми не прагнемо спровокувати конфлікт, а хочемо йому запобігти" - наголосив Столтенберг.

"У ці непевні часи нам потрібне сильне американське лідерство і нам потрібно, щоб європейці взяли на себе свою частину тягаря. Але понад усе нам потрібно визнати цінність партнерства між Європою та Америкою. Замість поглиблення розбіжностей ми повинні розвивати те, що нас об’єднує, і знайти в собі мудрість і далекоглядність працювати разом. Лишатися поодинці – не варіант для Європи і США" - підкреслив генсек НАТО.

Як повідомлялося, американські дипломати в НАТО очікують, що підтримка альянсу Америкою продовжиться, і НАТО адаптується до нової політичної реальності після обрання Дональда Трампа президентом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: