Депутати підписали звернення до Європарламенту та Ради ЄС щодо безвізу для України

Вівторок, 15 листопада 2016, 11:12

Лідери більшості парламентських фракцій за ініціативи керівництва Верховної Ради підписали проект звернення до Європарламенту і Ради ЄС про надання Україні безвізового режиму.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила перший заступник голови ВРУ, уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Сьогодні лідери майже всіх парламентських фракцій за ініціативи керівництва ВРУ (Андрія Парубія, Оксани Сироїд) підписали проект звернення до Європарламенту і Ради ЄС (у вівторок буде зареєстровано і сподіваюся, проголосовано) щодо надання Україні безвізового (режиму - Ред.) без зволікань", - написала вона.

Геращенко зазначила, що Україна виконала всі 144 критерії плану дій візової лібералізації.

"За цей час в нас виникли важкі додаткові обставини - війна, але ми виконали всі критерії. І ми очікуємо від ЄС виконання їх частини зобов'язань щодо безвізу", - йдеться у повідомленні.

За її словами, в Україні з розумінням ставляться до нових викликів, що постали перед ЄС, зокрема, міграційної кризи, і до зусиль ЄС ввести спецмеханізм як елемент захисту своїх кордонів.

Проте Геращенко заявила, що це паралельні процеси - надання Україні безвізу та старт спецмеханізму.

"Але ми проти прив'язки старту безвізу до спецмеханізму. Це подвійні стандарти, адже інші країни, що мають безвіз з ЄС, користуються зараз усіма перевагами, для них не закрили безвіз до старту спецмеханізму.

Ми вважаємо, що це паралельні процеси - надання Україні безвізу і старт спецмеханізму. Відверто озвучила цю позицію на заході за участю посла", - написала вона.

Нагадаємо, посли Європейського Союзу будуть обговорювати безвізовий режим для України 17 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.