Швеція незабаром може запровадити власні електронні гроші

Середа, 16 листопада 2016, 15:36

Центральний банк Швеції (Ріксбанк) вивчає можливість впровадження власні електронні гроші. Якщо е-крону дійсно запустять, то Ріксбанк буде першим великим центробанком у світі із цифровою валютою.

Про це йдеться у заяві на сайті банку.

У заяві відзначається, що сьогодні практично кожен має доступ до інтернету через комп'ютери, смартфони і планшети, і створені хороші умови для запуску електронних форм оплати.

"Якщо ринок може використовувати нові технології для запуску нових і популярних платіжних сервісів, чому б Ріксбанку не зробити те ж саме?", - сказала заступник голови банку Сесілія Скінгслі.

Вона зазначила, що Центробанк Швеції не прийняв рішення про завпровадження електронної крони. Спершу банк повинен вивчити низку технічних, правових і практичних питань.

Вона також підкреслила, що у разі затвердження рішення, е-крона не замінить готівку, а буде доповненням до неї.

"Ріксбанк буде продовжувати випуск банкнот і монет поки на них є попит в суспільстві. Це наш обов'язок за законом", - сказала Скінгслі.

Жителі Швеції в останні роки значно менше користуються готівкою. Кількість банкнот і монет в обігу зменшилася на 40% з 2009 року через популярність електронних платежів.

Шведи також серед найбільших користувачів кредитних карток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: