У Єврокомісії не бачать конфлікту інтересів у використанні Еттінгером літака лобіста Кремля

Четвер, 17 листопада 2016, 14:37

У Єврокомісії вважають, що немає конфлікту інтересів у тому, що єврокомісар з питань цифрової економіки Гюнтер Еттінгер використав приватний літак лобіста Кремля для зустрічі в Будапешті з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном, оскільки ця зустріч не була пов'язана зі сферою відповідальності єврокомісара.

Про це заявив на щоденному брифінгу у Брюсселі представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас, відповідаючи на численні запитання журналістів щодо можливого порушення єврокомісаром етичних норм для членів Єврокомісії.

За словами Схінаса, прописані правила щодо прозорості стосуються зустрічей в рамках сфери діяльності єврокомісара, а ця зустріч не була пов'язана з питаннями цифрової економіки, за які відповідає єврокомісар.

"Це була пропозиція угорської влади, яка організувала політ саме у такий спосіб, яким комісар прибув у Будапешт. Це був єдиний варіант, щоб він прибув у Будапешт на зустріч з угорським прем'єр-міністром. Це те, що сталося, і саме так пояснив єврокомісар. Це не була та зустріч, яка підпадає під спеціальні вимоги кодексу щодо контактів згідно зареєстрованих правил прозорості. Це була пропозиція угорського уряду. А питання щодо того, як це було організовано, хто платив, треба задавати угорській владі", - заявив Схінас. 

За його словами, це не був "подарунок", а просто вид транспорту, на якому єврокомісар прибув на зустріч, і що це не є конфліктом інтересів.

Окрім того, за словами Схінаса, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер впевнений у єврокомісарові Еттінгерові.

Нагадаємо, європейського комісара з питань цифрової економіки Гюнтера Еттінгера підозрюють у порушенні етичних норм для членів Єврокомісії.

Він вилетів з Брюсселя в Будапешт 18 травня на літаку Клауса Мангольда, почесного консула Росії в Німеччині, який виступає за зняття санкцій ЄС, і якого вважають промосковським лобістом у Німеччині.

Етичні правила Єврокомісії забороняють комісарам приймати подарунки, дорожчі за 150 євро. Вартість перельоту до Угорщини перевищує цю суму.

Сам Еттінгер відкидає будь-які підозри, заявивши, що полетів на літаку Мангольда тільки для того, щоб встигнути на зустріч з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Зазначимо, що два тижні тому Еттінгер опинився у центрі скандалу через низку висловлювань. Зокрем, він назвав китайський народ "вузькоокими", пожартував про "примусові одностатеві шлюби" і вилаяв бельгійський регіон Валлонія через намагання зупинити підписання угоди ЄС-Канада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.