Франція хотіла заморозити ухвалення безвізу, щоби зупинити Марін Ле Пен

П'ятниця, 25 листопада 2016, 18:47

Франція намагалася заморозити переговори про механізм призупинення безвізового режиму ЄС до виборів президента країни, які відбудуться у квітні 2017 року, щоби не дати додаткові козирі лідеру крайніх правих Марін Ле Пен.

Про це йдеться у статті "Саміт на нервах: як Україна ледь не втратила, але знову повернула шанси на безвіз".

За інформацією співрозмовників ЄП, в середу після завершення технічної дискусії постпредів країн-членів ЄС представник Франції відверто здивував усіх присутніх.

"Треба визначитись: або ми відкриваємо візову лібералізацію, або зберігаємо вільне переміщення громадян ЄС всередині Шенгенської зони", – процитував французького дипломата співрозмовник ЄП.

Досі ніхто з офіційних осіб не припускав, що скасування візового режиму може призвести до розвалу Шенгену. Джерело, наближене до європейської дипломатії, уточнило позицію французів, яку вони висловлювали у приватних розмовах. Йдеться саме про ідею заморозити всі процеси до обрання нового президента Франції.

"Проблема має ім’я, і це ім’я – Марін Ле Пен…Франція налякана перемогою Трампа. На цьому тлі перемога Ле Пен стає реальною, і якщо це станеться, це буде кінець старим порядкам, кінець усьому. Навіть в українських питаннях. Ми розуміємо, що Україна буде розчарована через безвізовий, але...", – така логіка лунала в розмовах в будівлі Ради ЄС.

Як повідомлялося, на саміті Україна-ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що питання безвізового режиму до України має бути вирішене до кінця року.

Нагадаємо, 17 листопада комітет постійних представників Євросоюзу дав згоду на початок міжінституційних переговорів щодо безвізового режиму для України, дозволивши старт переговорів між Радою ЄС та Європарламентом.

Безвізовий режим для України та Грузії набуде чинності одночасно зі стартом роботи нового механізму призупинення "безвізу"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.