Угорщина закликала ЄС прискорити переговори про вступ балканських країн

Середа, 30 листопада 2016, 14:58

Угорщина закликала Євросоюз прискорити переговори про вступ з країнами західних Балкан, щоб "захистити блок від майбутнього напливу мігрантів".

Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто, повідомляє EurActiv.

За словами Сійярто, існує загроза безпеці ЄС, якщо Брюссель затягне переговори з Балканськими державами на тривалий термін.

"Країни західних Балкан мають бути досить міцними, щоб захистити ЄС проти чергової хвилі міграції", - сказав Сійярто.

Через так званий Балканський маршрут пройшли сотні тисяч мігрантів з країн Близького Сходу, Азії та Африки, перш ніж його закрили у березні. "Найшвидший шлях до зміцнення цих країн запропонувати їм вступ до ЄС", - додав Сійярто.

Він сказав, що Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина докладуть зусиль, щоб прискорити переговори. На сьогодні шість балканських держав хочуть приєднатися до ЄС - Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Македонія, Чорногорія і Сербія.

Однак ЄС виключає можливість подальшого розширення до 2019 року, і навіть ця дата виглядає нереально. "Ми повинні прийняти нові країни в найближчі п'ять років. Більше того, ми повинні негайно розширити ЄС", - сказав Сійярто.

"Якщо процес розширення буде таким же повільним, яким він був досі, це може призвести до серйозних ризиків, як в питаннях безпеки так і в економічному вимірі", - підкреслив угорський міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.