У Норвегії провалилися переговори щодо бюджету, уряд на межі розпаду

Середа, 30 листопада 2016, 20:39

У Норвегії провалом завершилися переговори по бюджету на 2017 рік після того, як Ліберальна партія вийшла з переговорів з урядом меншості, поставивши правлячу коаліцію перед ризиком розпаду.

Про це повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Ерна Солберг має час до 5 грудня, щоб знайти більшість у парламенті зі своїми центристськими союзниками, християнськими демократами і лібералами, і передати фінансовий законопроект.

В проекті бюджету уряд запропонував підвищити ціни на дизельне паливо на 0,35 крон (4 євроцентів) за літр, а на бензин на 0,15 крони за літр, одночасно даючи автомобілістам інші податкові пільги.

Ця пропозиція викликала незадоволення серед лібералів. У середу християнські демократи також сказали, що вони "не бачать можливості просування вперед."

Солберг, яка очолює правлячу коаліцію Консервативної партії і популістської Прогресивної партії, сказала, що запроситт лідерів лібералів і християнських демократів на нову зустріч.

Якщо уряд не зможе домовитися щодо бюджету, то з великою ймовірністю у парламенті розглянуть питання про вотум недовіри, що призведе до переговорів про формування нового уряду, потенційно на чолі з Партією праці, яка в даний час знаходиться в опозиції.

Норвезька Конституція не передбачає дострокових виборів, а наступні парламентські вибори відбудуться 11 вересня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.