Польща показала найбільш жорсткий опір вимогам Нідерландів по асоціації - ЗМІ

Четвер, 15 грудня 2016, 12:54

Серед країн, які були в опозиції до вимог Нідерландів щодо ратифікації Угоди Україна-ЄС, найбільший опір продемонструвала Польща.

Про це пишуть голландські ЗМІ, зокрема, видання De Telegraaf з посиланням на дипломатів.

Зокрема, проти формулювання у окремій декларації про те, що Угода про асоціацію не є кроком до членства України в ЄС виступили країни Центральної і східної Європи.

"Польща опиралася найжорсткіше, але згадані і такі країни як Естонія, Латвія, Литва та Чехія. Для цих країн питання членства є чутливим, оскільки вони виступають за вкелючення України в європейську сферу впливу і бояться російської агресії" - пише видання.

За неофіційною інформацією "Польського радіо", найбільший спротив такій вимозі Нідерланів продемонстрували Польща і Чехія.

Зазначається, що в ключовому пункті А декларації, яка має врятувати ратифікацію Угоди про асоціацію, вказано, що Угода не є рівнозначна визнанню статусу України як держави-кандидата на вступ у ЄС.

Як повідомлялося, глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу зберуться у четвер, 15 грудня, на одноденний саміт у Брюсселі, на якому окрім обговорення питань міграції, безпеки, економічного та соціального розвитку, мають вирішити питання ратифікації парламентом Нідерландів Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Нагадаємо, напередодні президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив сподівання на те, щоб на саміті ЄС було зроблено все для ратифікації Угоди.

За його словами, завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є питанням геополітичної відповідальності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.