Ратифікація Угоди про асоціацію Нідерландами може бути проблемною – брюссельське видання

П'ятниця, 16 грудня 2016, 11:42

Ухвалене Європейською Радою рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄСМ може не отримати підтримки в нідерландському парламенті.

Про це пише брюссельський сайт EUobserver.

"Законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію повинен отримати схвалення обох палат нідерландського парламенту. Однак Марк Рютте (прем’єр Нідерландів. – Ред.) не має гарантій, що отримає більшість голосів", - зазначає видання.

У нижній палаті у нього 75 місць зі 150 – отже, більшість можна забезпечити за допомогою лише одного голосу.

Але більша проблема в сенаті, де правляча коаліція має лише 21 з 75 місць.

EUobserver зазначає, що Марк Рютте, зокрема, розраховує на сім голосів депутатів від правоцентристської партії CDA. Вона має другу за величиною фракцію в сенаті – 12 місць.

Видання наводить слова лідера фракції CDA у нижній палаті парламенту Сайбранда Буми, який називає досягнуті у Брюсселі домовленості "вкладкою", що не змінює Угоду про асоціацію.

За словами Буми, партійна фракція у нижній палаті швидше за все голосуватиме проти ратифікації. Однак депутати сенату від CDA можуть мати іншу думку, додає він.

Нагадаємо, президент Порошенко позитивно розцінив досягнуті вчора в Брюсселі домовленості й закликав Нідерланди якнайшвидше завершити ратифікацію Угоди про асоціацію.

В рішенні Європейської Ради описані 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Вони не змінюють угоду, а лише підтверджують ті норми, які вже є в її тексті.

Зокрема, стверджується, що угода "має на меті встановити тісні та тривалі відносини між Україною та ЄС на основі спільних цінностей, однак не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу".

Також зазначається, що Угода  "підтверджує співпрацю з Україною в сфері безпеки,... але не дає гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу".

Третій пункт – угода не дає українцям додаткове право на працевлаштування, залишаючи це право за країнами-членами ЄС.

У останніх пунктах підтверджується прихильність Союзу до підтримки процесу реформ в Україні, підкреслює важливість боротьби з корупцією та реформи системи правосуддя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: