У Польщі понад 2 тисячі протестувальників блокували будівлю Сейму

Фото
Субота, 17 грудня 2016, 09:57

У Польщі в ніч на суботу понад 2 тисячі протестувальників заблокували виходи до Сейму після того як депутати правлячої партії проголосували руками за бюджет 2017 року поза залом для голосування.

Про це повідомляє RMF24.

Все почалося з виключення з засідання опозиційного депутата Міхала Щерби, який вийшов на трибуну з карткою "Вільні медіа в Сеймі". Спікер Марек Кухцінський кілька разів закликав його до порядку і вимагав покинути трибуну, після цього попросив покинути зал.

Після цього опозиція заблокувала трибуну, тим самим унеможлививши прийняття бюджету на наступний рік.

Депутати правлячої партії "Право і справедливість" після 20.00 покинули зал засідань і перейшли до Колонного залу, де мало відбутися засідання фракції.

Півтори години потому було розпочато голосування. Інформацію про те, що засідання Сейму проходитиме в Колонному залі канцелярія розіслала депутатам по СМС за кілька хвилин перед його початком.

Під час цього засідання було прийнято кілька законів, серед яких і бюджет на наступний рік. Голосування відбувалося підняттям рук. Всього в голосуванні взяли участь 236 депутатів, 234 проголосували за проект бюджету на 2017 рік, при цьому відкинувши всі – понад 300 - поправки опозиції.

Опозиція стверджує, що таке голосування незаконне, бо не було кворуму і у зв’язку з цим вимагає скликати засідання Сейму на 20 грудня.

Глава ПіС Ярослав Качинський натомість заявив, що засідання було легальне, і кворум був. У канцелярії Сейму стверджують, що спікер мав право зібрати засідання поза основною залою Сейму.

Під будівлею Сейму в цей час зібрався натовп людей, які намагалися не випустити депутатів з парламенту і заблокували виходи. У справу втрутилася поліція, яка намагалася відтіснити протестувальників.

 

Під час протестів з’явилася інформація про застосування сльозогінного газу, однак поліція Варшави заперечує це.

Повідомляється, що депутатам правлячої партії все ж вдалося покинути Сейм.

Наразі під будівлею Сейму лишаються  кілька десятків людей.

В неділю о 12.00 під Президентським палацом заплановано черговий протест.

Нагадаємо, протести у Польщі розпочалися після того як стало відомо про наміри влади обмежити роботу журналістів у Сеймі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.